Csoportos vagy privát óra?

Vajon létezik ideális nyelvtanulási forma?

Létezik, de egyéntől függ, hogy kinek melyiket ajánljuk!

Irodánkban előzetes beszélgetés történik a leendő diákunkkal, hogy milyen célokkal érkezett hozzánk, mire szeretné használni a megszerzett nyelvtudását ill. jelenleg milyen szintű ismeretekkel rendelkezik.

Ennek érdekben előzetes szintfelmérést végzünk, mivel az emberek többsége már általában valamilyen formában tanult nyelvet, így fontos, hogy olyanok kerüljenek egy csoportba, akik hasonló nyelvtudással rendelkeznek, azonos szinten tartanak.

 

Csoportos nyelvoktatás

Mivel egy nyelvcsoportban többen tanulnak együtt, így ez a tanulásnak egy nagyon interaktív és kommunikáció központú formája, amely kifejezetten alkalmas arra, hogy életszerű szituációkban lehessen gyakorolni a nyelvet. Illetve a társaságnak köszönhetően közös élmény lehet a tanulás. Természetesen számos tényező megléte kell ahhoz, hogy egy csoport hatékonyan tudjon működni.

·         Csoportlétszámunk általában a kisebb  (4-6 fős) Itt érvényesülhetnek a csoportos forma előnyei és az egyénre szabott módszerek és odafigyelés.

 

·          Csoport összetétel: a jó hangulatnak és a hatékony együttműködésnek is feltétele, hogy az egy csoportot alkotók megtalálják a hangot egymással, hasonlóak legyenek az elvárásaik és a céljaik.

 Pl.: ki az aki nyelvvizsgát szeretne tenni és ehhez keres felkészítést és ki az, aki a mindennapjaiban (munkahelyen, külföldi tartózkodás során, stb.) szeretné használni a tanultakat.

 

·         A csoportos nyelvtanulás jó választás, ha:

·         -mindennapi használatra vagy külföldi tartózkodáshoz kell a nyelvtudás

·         -jobban tud másokkal együtt tanulni, ha motiválja a többi csoporttag

·         -életszerű, gyakorlati nyelvtudásra vágyik

·         -kezdő, illetve alacsonyabb szinten van

·         -önállóan nehezen szánja rá magát, hogy a tanulással foglalkozzon

Tanulás egyénileg, magántanárral

A privát órákon az oktatónk csak a diákkal foglalkozik és így akár speciális igényeit is figyelembe tudja venni. Ez jelenthet bármilyen különleges szempontot: állandóan változó időbeosztást, amihez nem lehet csoportot igazítani, speciális tanulási stílust vagy igényeket, egy meghatározott helyzetre, pl. idegen nyelvű interjúra való felkészítést, vizsgafelkészítést csak bizonyos készségekből, stb.

Az egyéni nyelvtanulás jó választás, ha:

·         nagyon speciális igényei vannak

·         teljes mértékben személyre szabott módszerekre vágyik

·         szorongó típus, akire bénítólag hat a többiek jelenléte

·         csak egy készségből (írásbeli kommunikáció/olvasott szövegértés/hallott szövegértés/szóbeli kommunikáció) igényel fejlesztést, segítséget