Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó képzés

 

Általános adatok

 

·         Szakképesítés megnevezése: Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó

·         A szakképesítés OKJ száma: 31 541 12

·         A szakképesítés szintje: részszakképesítés

·         Szakmacsoport: 21. Élelmiszeripar

·         Jelentkezési feltétel: alapfokú iskolai végzettség, egészségügyi alkalmassági

 

Tanfolyam részletei:

 

Képzés óraszáma: 240 óra (Elmélet: 30% – 72 óra, gyakorlat: 70% – 168 óra)

Tanfolyami időpontok: megbeszélés szerint

Képzés formája: Csoportos

Árak:

Oktatás díja: 110 000 Ft +
Vizsgadíj: 35 000 Ft
Részletfizetés (vizsgadíjjal):  
Beiratkozáskor: 45 000 Ft
2-3. részlet: 100 000 Ft  

Tanfolyam leírása:

A zöldség- és gyümölcsfeldolgozó feladata a különböző zöldség- és gyümölcskészítmények technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.


A részszakképesítéssel rendelkező képes: alapanyagokat (zöldség, gyümölcs) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni, zöldségkonzerveket gyártani, gyümölcsbefőtteket készíteni, lekvárokat, szörpöket, pulpokat, velőket előállítani, aszalni, szárítmányokat készíteni, savanyítani, gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni, technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani, üzem víz- és energiagazdálkodását megszervezni, melléktermékeket, hulladékokat kezelni, munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni, vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.


A Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó OKJ tanfolyam sikeres elvégzése után dolgozhatsz, mint Gyümölcsfeldolgozó, Káposztasavanyító, Savanyító, Zöldségszárító, Zöldségfeldolgozó, Autoklávkezelő, Konzerváló, Gyümölcslékészítő, Konzervipari nyersanyag feldolgozó, Konzervpasztörizáló, Szörpfőző, Szörpkészítő, Szörpmester.

Modulzáró viszgák:

A komplex szakmai,  OKJ-s vizsgára bocsátás feltétele a modulzáró vizsgák eredményes letétele a következő modulokból:

10902-12 Zöldség- gyümölcsfeldolgozás – gyakorlati és szóbeli modulzáró vizsga

10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése – írásbeli modulzáró vizsga

 

A modulzáró vizsgák formája:

Írásbeli vizsga: 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése modulból

gyakorlati vizsga: 10902-12 Zöldség- , gyümölcsfeldolgozás modulból

szóbeli vizsga: 10902-12 Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás modulból